A gombaárusítás szabályai

A gombaárus kötelességei

•    Az általa hozott és árusításra szánt teljes gombamennyiséget a szakellenőrnek bevizsgálásra át kell adnia.
•    A gombákat kizárólag az erre elkülönített helyen (a gombapiac asztalain) szabad árulnia.
•    A gombavizsgálati igazolással ellátott gombatételeket egymástól (fajonként) elkülönítve – más élelmiszerektől külön – kell árulnia.
•    Az árult gombatételek mellett jól láthatóan kell elhelyeznie a gombavizsgálati igazolást és a gombatételekben szereplő fajok pontos nevét, szükség esetén a „20 perc hőkezelés után fogyasztható” feliratot is tartalmazó táblákat.
•    A gombavizsgálat nyitvatartási idejének végén (de. 11 órakor, esetenként 12 óráig meghosszabbítva) be kell szüntetnie a gombaárusítást, a gombavizsgálati igazolást pedig vissza kell adnia a szakellenőrnek.
•    A vásárló kérésére a megvásárolni kívánt gombákat meg kell vágnia vagy meg kell törnie, a külsőleg esetleg nem látható minőségromlás („kukacos gomba”) megállapítása érdekében.
Az ilyen esetekben talált „kukacos gomba” nem árusítható, a gombaárus az ilyen gombát köteles haladéktalanul bemutatni a szakellenőrnek, aki azt megsemmisítheti.

A fenti szabályokat be nem tartó árustól a gombaárusítás joga megvonható!

Tilos árusítani azt a gombát, amelyik

szennyezett, elöregedett, fonnyadt, fagyott, nem megfelelő méretű, idegen szagú, kukacos, nedves, romlott, beteg, rágott, sérült, törmelék.
Az ilyen minőségromlást szenvedett gombát vagy gombatételt a szakellenőr fogyasztásra alkalmatlannak minősítheti és megsemmisítheti. Tilos árusítani továbbá azokat a gombafajokat, melyek nem szerepelnek a 107/2011 (XI.10.) VM rendelet 1.- 2. mellékletének listáján: Árusítható fajok- gombajegyzék)

Részlet a 107/2011 (XI.10) VM rendeletből:

4.§     (1) Forgalomba hozni, feldolgozni kizárólag azt a szükség esetén mechanikai úton tisztított, 6.§ szerinti gombavizsgálati igazolással rendelkező gombatételt lehet,
a, amely legfeljebb 5%-ban tartalmaz törmelékgombát
b, amely legfeljebb 10%-ban tartalmaz sérült gombát
c, amelyben a gombák a

ca) 2. mellékletében szereplő gombafajok (a továbbiakban gombajegyzék) valamelyikéhez    tartoznak
cb) az a, és b, pontban foglalt arányú alaki változáson túl friss gombák
cc) idegen anyagtól mentesek
cd) a fajra jellemző nagyságúak
ce) legalább 3 cm-es, őzlábgomba esetén legalább 7 cm-es, vargánya esetében legalább 5 cm-    es, mezei szegfűgomba esetében legalább 1 cm-es kalapátmérővel, a nyári szarvasgomba     esetében pedig 5 g-nál nagyobb termőtesttel rendelkeznek.

(2) A gomba-szakellenőr a gombaminősítés elvégzéséhez szükséges mennyiségű termőtestet felvághatja ill. megtörheti.

DÍJSZABÁS